четвъртък, 2 май 2024 г.

Сурова здравословна шоколадова морковена торта / Raw Chocolate Carrot Cake


Тази рецепта може да видите и във 

Българите обичаме да си угаждаме в харната в делниците пък камо ли по празниците. Сигурна съм, че и този Великден няма да липсват много от традиционните гозби и десерти на великденската трапеза, а след агнешкото, дроб сaрмата, салата с марулq и около 10-20 варени яйца, които баба ти те накарала да счупиш с борене с родата, определено трудно намираме място за десерт. И тогава се вадят козунаците, които съвсем те довършват, защото тестеното определено не е нещо, което заема малко място в стомаха.

За тези от вас, които искат да похапнат нещо сладко и по време на празниците, а и след това, но без угризения и да не нарушават диетата си за лятно тяло ви предлагам днешната епична шоколадова торта, която не само е напълно сурова, ами се прави и само с какао, така че и шоколад няма дето се казва.

За мен това  е много здравословна торта, в която няма да намерите нищо, което не трябва да е там или не е добре да се консумира, затова не се притеснявайте, ами обелете два моркова и си я спретне още сега. Утре обаче минете да ми напишете колко е била вкусна, защото само толкова искам аз в замяна.

 Хайде да ви покажа как се прави.

Необходими продукти:
2 големи моркова ( 2 ч.ч. рендосани) 
1ч.ч. кокосови стърготини
1.ч.ч орехи ( нарязани)
1 ч.ч.. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. какао Picantina
200 г фурми

За крема:
250 г маскарпоне
2-3 с.л. какао Picantina
2-3 с.л. заквасена сметана
сироп от агаве на вкус
какао за поръсване отгоре



Започваме като нарязваме орехите и накиснатите предварително, за да омекнат фурми на парченца. 


В купа слагаме рендосаните моркови, фурмите, кокоса, овесените ядки, орехите и какаото.


Разбъркваме всичко, най-добре на ръка, така че да получим еднородна, шоколадова плътна маса, която прехвърляме в тавичка с размери 20 см и изравняваме. 



Пъхаме в хладилника да стегне, а през това време се заемаме с крема. 
В купичка смесваме маскаренето, малко заквасена сметана, какао и сироп от агаве на вкус 


и прехвърляме върху тортата. 


Пъхаме пак в хладилника и оставяме да стегне за няколко часа.


Преди сервиране поръсваме отново с хубаво, тъмно какао, като това на Picantina e наистина идеално за целта. 


Получавате наистина шоколадов вкус, само с какао, а вижте само всички пластове на тотртичката. 


Любима, по-любима, най-любима е тази торта вече у дома и ако можех, сигурно бих я сервирала дори на сватбата ми. Обожавам усещането на ядките, сладостта на морковите и колко е сочна и вкусна.


А, прекараш ли виличката се реже като масло....


Всъщност знаете ли какво, отивам да си я направя пак :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






вторник, 30 април 2024 г.

Бърза великденска торта със скрити яйца / Quick easter cake with hidden "eggs"

 


Този уикенд беше много хубав и затова сега имам нови сили да ви занимавам, разказвам и да ви давам идеи за готвене. Бяхме на Македония семейно, тъй като бабата и дядото на моята половинка честваха "Златна сватба" и няколко коли се извозихме натам да ядем, пием и спим. Бяхме на Дойранското езеро и беше наистина много приятно преживяване, барабар с цялото спиране, дезорганизация и лудница, винаги е забавно и си давам сметка колко по-хубаво е семейството да е голямо и да имаш много роднини.

 Тъй като Македония не е в ЕС, телефоните ни бяха почти изключени откъм Интернет и въобще обаждания и наистина успяхме да откъснем от ставащото навън. Майка ми каза, че много я е впечатлило спокойствието там, но аз се опитах да й напомня, че може би защото нямаше възможност да вдига на хилядите служебни обаждания, които се случат дори през уикендите. Боян беше много добричък, издържа пътя, какофонията, спа в ресторанта докато ние хапваме и се събуди за късно матине и игри. Успях да си купя някои вкусотии, които продават в тамошните магазини, но не и тук, затова скоро ще ви разказвам повече и представя някои десерти, които може да не са типични само за там, но определено са популярни и се предлагат доста.

 Сега обаче, тъй като не съм подготвила нищо този уикенд, ще ви замажа очите с една рецепта, която доста се чудех дали да пускам. Няма много вид и така си остана да събира прах в картотеката на Хогуортс ( черновите ми), но ето, че реших да я извадя. Беше просто експеримент с останали ми съставки, който си направих преди две години и мислех да я повторя вече издокарана откъм вид както се казва, но ето, че ще мине още един Великден, а това няма да стане. 

Истината е, че това е доста бърза тортичка, която освен вкусна има и много забавен вид, тъй като във вътрешността си съдържа "яйца" от сладка извара. Приемете я като вдъхновение за тортата, която вие може да сътворите, защото докато на мен ми се отвори време да я повтаря, Боян вече ще кандидатства за гимназия. Аз бях замразила тортата, тъй като много ми се хапваше сладоледена торта (тогава пак бяха такива горещини), така че вие помислете кое ви допада повече. Аз ще ви разкажа само как може да си я приготвите. 

Необходими продукти за 20 см торта:
Готов блат или моят*
За "яйцата":
250 г фина извара
50 г масло
50 г кокосови стърготини
пудра захар на вкус
1 ванилия на прах
сладкарска жълта боя ( може и просто куркума) 
Крем:
250 г сметана
300 г тъмен шоколад
Украса по желание:
аз използвах:
ганаш
захарна украса и шоколадови яйца
*Блат:
2 яйца
3 с.л. захар
30 г млени бадеми ( може и орехи) 

Тази торта може да направите ако ви останал някакъв блат, и дори малко козунак. Аз направих пандишпанов блат като разбих белтъците със захарта, а към тях постепенно прибавих жълтъците и пресетите бадеми. Изпекох, охладих и разрязах на две по хоризонтал. 

За яйцата, в купичка смесваме изварата с пудра захар, ванилия, масло на стайна температура и кокос. Бъркаме ги докато получим еднородна бяла паста, която не лепне и можем да оформим на топчета. Опитвайте и я овкусете с още захар или кокос. Ванилията нека е бяла на прах, за да не оцвети сместа. Заделете една част от нея и оцветете с жълта боя или куркума. 


Оформете малки топченца от жълтата смес, а след това ги облечете плътно в бялата смес, така че да получите бели яйца с жълтък отвътре. 



Аз ги направих горе долу с размерите на истинско яйце, S - размер.
Нареждаме ги върху половината блат, който вече сме сложили във формата за торти с махащи стени и размер около 20 см диаметър . 


Предварително е  добре да сме направили и крема, като за целта разтопявам в сметаната шоколада, докато се разтвори напълно. 


Тази смес оставям да се охлади, а след това разбивам на крем. 


Изсипваме върху наредените вече изварени яйчица и разпределяме да ги покрият добре. Прибираме в хладилника да стегне крема, като ако искате да не е толкова мек и да се запазва повече вида на яйцата при рязане, може да добавите желатин в сместа. 


Аз смятам, че без желатин е по-вкусен, но пък замразих тортата, тъй като искахме сладоледена тортичка. 


Отгоре залях с малко течен шоколадов ганаш, който стегна и украсих със ядлива захарна трева. Продават я в KIK по празниците и затова реших да ви споделя рецептата сега, тъй като най-вероятно ще я намерите точно сега. Тя е много трайна, запасете се и за догодина ;) 


Добавих и малко шоколадови яйца и готово. 


Опитайте! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 

петък, 26 април 2024 г.

Вити пърленки с шарена сол / Yarn flat bread recipe

 

Май всяко семейство си има свой конкретен начин за готвене на храната у дома. Някои готвят ден за ден, като пазаруват предварително за седмицата. Някои готвят ден за ден, но и пазаруват всеки ден по път за вкъщи, спрямо останалото им време, а не какво им се яде. Някои готвят през уикенда за цялата седмица и пазаруват тогава. Някои готвят само уикенда и се хранят с готова храна през седмицата или просто само бързи аламинути. 

Някои имат и "някоя" баба у дома, която е решила какво ще готви и за тях яденето не е грижа, но често е изненада. А, някои като мен, готвят постоянно. Един път, защото на мен ми се яде нещо, което никой друг няма да яде ( на диета съм, твърде е префърцунено, странно или пък да не дава Господ "няма месо"), готвя отделно за Ангел различни храни спрямо коя смяна е на работа конкретната седмица и дали ще иска да има повече закуски или повече основни ястия, готвя сладкиши за цялото семейство уикендите и спрямо това какво ни се яде тогава, а през седмица е предимно планирано дояждане и евентуално междинно готвене в сряда и петък. Как е при вас? Много ми е интересно да науча :) 

Тази седмица беше седмицата на закуските и понякога просто се изчерпвам от правенето на сиренки, кренвиршки и баница. С въодушевление приемам всяка нова рецепта за закуска и така нямах търпение да приготвя тези вити пърленки с шарена сол. Не веднъж съм споменавала, че у дома подправките са на почит и макар да имам правило, че с тях не бива нито да се злоупотребява, нито да се слагат сляпо на всичко как дойде, то без тях наистина ястията не са наполовина толкова вкусни. Тези види пърленки например могат да се кандидатират за осмото чудо на света само защото са с тази шарена сол със смардала, а ароматът им може да се усети по мустака на в любимия, щом се подаде за целувка. Понякога той се мисли за хитър като не споделя кога отива да нагъва в кухнята и е шокиран, че винаги познавам, а то целия му мустак в шарена сол си личи от километри. 

Иска ми се и вие да опитате тези вкусни и изкусителни пърленки, защото удоволствието в живота не бива не само да се отлага, но и въобще да не се бави. Затова ето и рецептата:

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
600-700 г брашно
1 пак. суха мая Picantina
1 ч.л. захар
400 г вода
150 г разтопено масло 

За намазване:
Шарена сол със смардала  Picantina
100 г разтопено масло с олио


Замесваме меко тесто от брашното, водата, маята,  маслото и захарта. 

Оставаме го да втаса покрито с кърпа  на топло, 

 

а след това го разделяме на осем топки. Покриваме ги и отново ги оставяме да починат 10 минути. След това взимаме една по една топките, като ги разточваме на кръг с диаметър около 30 см .

 

Намазваме ги с меко или разтопено масло, поръчваме шарена сол със смардала и свиваме на полукръг. 


Почваме да правим разрези около сантиметър от края на тестото ( от външния край, не прегънатата сърцевина). На колкото може по-малко разстояние един от друг, за да се усукват много повече слоеве в пърленката след това.

След като направим разрезите, отваряме пак кората тесто и я събираме на фитил, който усукваме на охлювче. 

 

Оставяме на страна и преминаваме към другото топче, с което процедираме по същия начин.

Загряваме сух тиган на висока температура, но най-добре не максимална. Взимаме едно от фитилчетата и разтичаме на тънък кръг.  Печем в горещия тиган от двете страни, като обръщаме постоянно, за да не прегори. 

 

Готовите пърленки редим една върху друга, а преди сервиране мажем с още малко масло. 


Толкова са крехки и се късат на конци.


Във всяка плетеница ухание на масло и шарена сол и никаква воля за спиране да се тъпчеш с тях. 


Сигурна съм, че ще ви харесат, затова нямам търпение да ги опиатите :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...